Kad Kredit Islam…Satu Pengenalan (Siri 1)

Kad Kredit Islam telah diiktiraf sebagai produk Shariah oleh Majlis  Penasihat Shariah di Bank Negara Malaysia (BNM). Ia telah diluluskan oleh BNM di bawah Garis Panduan Kad Kredit Islam pada 1 Ogos 2004.

Umumnya, model yang digunakan dalam Kad Kredit Islam di seluruh dunia berasaskan bay’ al-inah, tawarruq, hiwalah, murabahah, ijarah dan kafalah atau wakalah. Di Malaysia Kad Kredit Islam ini dilaksanakan dengan menggunakan kontrak bay’ al-inah, tawarruq .

Model bay’ al-inah telah diperkenalkan oleh empat institusi kewangan Islam iaitu Am Bank “Kad Kredit Al-Taslif” yang telah dilancarkan pada Disember 2001, “Kad Bank Islam” oleh Bank Islam Malaysia Berhad yang telah dilancarkan pada Julai 2002, “Kad Al-Aiman” oleh Bank Simpanan Nasional yang telah dilancarkan secara rasmi pada Disember 2006 dan “Kad Ikhwan” oleh Maybank Islam yang telah dilancarkan pada tahun 2008.

Model Tawarruq pula telah diperkenalkan oleh Bank Rakyat dan diikuti oleh Bank Islam Malaysia berhad (BIMB) pada penghujung tahun 2008. Baru- baru ini, model Ujrah telah diperkenalkan oleh HSBC Amanah dan EON CAP Islamic Bank Berhad.

Pada 29 Jun 2007, Bank Negara telah melaporkan bahawa sehingga Mei 2007, jumlah keseluruhan kewangan yang diberikan oleh Institusi perbankan Islam melalui produk kad kredit Islam mencapai RM577 million. Dan ini telah menunjukkan bahawa kad kredit Islam telah memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan dan kejayaan perbankan Islam di Malaysia.

Melalui produk ini, orang Islam serta bukan Islam mampu untuk memiliki kewangan peribadi dan boleh membuat pembayaran pada barang- barang yang berjenama tinggi, barang- barang luar negara dan barang- barang melalui internet tanpa terlibat dengan pinjaman berunsur ‘riba’ (lebihan) yang dilarang oleh Islam. Pada masa yang sama, kad kredit Islam juga menyediakan kemudahan keselamatan tambahan melalui Insuran berasaskan Islam (Takaful).

Walaubagaimanapun, sejak kad kredit Islam diguna pakai dalam institusi kewangan di Malaysia, banyak kritikan telah dilontarkan pada cara penggunaannya yang berasaskan ‘Shariah’. Ia telah dikatakan bahawa struktur dan operasi yang digunakan ini adalah tidak berlandaskan Islam dan menggunakan ‘helah’ untuk menghalalkan keuntungan atau faedah.

bersambung…

*dipetik dari thesis M.A Rafidah Binti Mohd Azli.

Advertisements

About kedai buku online
Menjual buku-buku agama, buku-buku motivasi dan juga novel berunsurkan Islam bagi tujuan 'Sampaikan dariku olehmu walau sepotong ayat'

One Response to Kad Kredit Islam…Satu Pengenalan (Siri 1)

  1. Pingback: Kad Kredit Islam…sambungan (Siri 2-perbezaan) « Azharirafidah's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: